sâmbătă, 9 mai 2009

Sambata: Curatam peste

De la un timp incoace tot urmarim emisiuni de gatit, cumparam tot felul de reviste in care toata lumea gateste. O chestie foarte buna, doar ca atunci cand lumea de la televizor se apuca de gatit au toate cele trebuincioase gata pregatite. Stiti cat de greu este uneori sa pregatesti toate cele necesare pentru o masa chiar simpla? Am vazut-o pe Columbeanca intr-o emisiune cum gatea. Cica o invata o bucatareasa celebra sau bucatar, ma rog. Dar aveau o femeie langa ei care le pregatea toate legumele, carnea, si celelalte ingrediente pentru a gati ceva.
A curatat cineva un peste vreodata? Si nu ma refer la un baboi, ci la un crap din ala mare sau un salau, etc. sau ati curatat un pui sau o gaina, sa cureti de pene, de fulgi, de tuleie, etc.
De multe ori pregatirea alimentelorpentru gatit dureaza mult mai mult decat gatitul in sine.
Astazi curatam peste. Prima regula, nu spala pestele. Doi, se curata de solzi de la coada spre cap. Se trece cu cutitul dinspre coada catre cap, in sensul invers de crestere al solzilor. Sfatul meu. Daca este un crap destul de mare curatiti-l in sensul cresterii solzilor, se va curata foarte usor. Trei, pestii rapitori nu se curata de solzi. Patru. Ii curatam urechile. Nu le spalam, le scoatem. Daca le fierbi amarasc toata mancarea. Cinci il taiem pe burta si scoatem toate matele. Daca are icre sau lapti, le oprim si le spalam bine. Icrele ca si laptii se dau cu sare si se baga la frigider. Icrele se fac ca icrele, pe cand laptii se pot folosi la ciorba de peste sau se pot praji cu mult malai.
Taiem capul si coada pentru ciorba. Curatam pestele de aripioare. Daca aveti un cutit care taie bine si putina experienta se curata foarte usor pentru ca aripioarele sunt legate prin cartilagii si se desprind usor. Apoi tai pestele in portii atat cat vrei sa le mananci de mari sau de mici.
Retele de peste sunt alta treaba, si as vrea sa le insotesc cu poze. Deci pe alta data.
Un taran pe balta prinde pestisorul de aur.
Tarane, tarane, iti indeplinesc trei dorinte daca imi dai drumul. Tarane, tarane, iti voi indeplini cele mai fierbinti dorinte ale tale daca imi dai drumul. La care tipul ia pestele da cu el de pamant, il striveste si zice: pe cine faci tu ba taran?
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu